© Foto: Pexels.com

Ilgmūžības eksperti ir identificējuši 8 sliktos ieradumus, kas liek ātrāk novecot. Viena no galvenajām novecošanas pazīmēm ir šūnu bojājumu uzkrāšanās, kas izraisa orgānu darbības traucējumus un galu galā nāvi.

Lai saglabātu veselību, ir jāsamazina šūnu bojājumi, raksta foxnews.

Visizplatītākie sliktie ieradumi, kas paātrina novecošanos ir šie.

Smēķēšana

Foto: pixabay.com

Smēķēšana paātrina novecošanos, pakļaujot ķermeni kaitīgu ķīmisko vielu iedarbībai, samazinot skābekļa piegādi, iznīcinot kolagēnu un palielinot oksidatīvo stresu.

Pārmērīga saules iedarbība

Pārmērīga saules iedarbība var izraisīt novecošanos, bojājot ādas DNS, izraisot grumbas, ādas nokarāšanos un tumšus plankumus.

Slikts uzturs

Foto: pixabay.com

Uzturvērtību deficīts uzturs paātrina novecošanos.

Kustību trūkums

Fizisku kustību trūkums veicina novecošanos, izraisot muskuļu zudumu, kaulu blīvuma samazināšanos, svara pieaugumu un sirds un asinsvadu problēmas.

Pārmērīga alkohola lietošana

Foto: Pexels.com

Alkohols dehidrē ādu un var izraisīt aknu bojājumus un izziņas traucējumus. Tas arī rada problēmas ar cukura līmeņa regulēšanu asinīs un ir cieši saistīts ar aptaukošanos. Turklāt, tā kā alkohols ir šūnu toksīns, tas ievērojami paātrina novecošanās procesu.

Hronisks stress

Augsts stresa līmenis var saīsināt DNS proteīnu struktūras, kam ir galvenā loma šūnu attīstībā un novecošanās procesā.

Nepietiekams miegs

Foto: Pexels.com

Miega trūkums paātrina novecošanos, samazinot ādas veselību, palielinot iekaisumu un izraisot hormonālo nelīdzsvarotību. Tas arī traucē šūnu atjaunošanos un ietekmē kognitīvo funkciju.

Slikta mutes dobuma higiēna

Foto: pixabay.com

Ieradums nekopt zobus un mutes dobumu paātrina novecošanos, izraisot smaganu slimības, zobu izkrišanu, krāsotus zobus un sliktu elpu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv